Prodüksiyon Hizmetleri
Fikir zihinde doğduğu an prodüksiyon süreci başlar. Kimi zaman bağımsız olarak üretilmeye başlanılan prodüksiyon hizmetleri bazen de sipariş üzerine tasarlanır.
Bu aşamaları göz önünde bulunduran bir prodüksiyon ajansı tarafından sağlanabilecek hizmetlere birlikte bakalım.
Prodüksiyon Hizmetleri
Dijital dünyada tanınmanın yolu olan tanıtım ve reklam filmleri prodüksiyon hizmetleri ile ortaya çıkar. Kalitenizi, kimliğinizi, ürün ve hizmetlerinizi geniş kitlelere tanıtmak için hazırlanan her yapım bir prodüksiyon aşamasından geçer. Bu hizmetin başarılı olması sayesinde kitlelere sunulan kısa filmler amacına ulaşır.
Kelime anlamı olarak baktığımızda “yapım” ya da “üretim” anlamına gelen bu kelime genellikle film, tiyatro, reklam, televizyon ve müzik gibi sektörlerde kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkar. Aslında bu hizmet yapılmak istenilen işin tüm sürecinin kavramlaştırılmasıdır. Tek bir aşama değil, keşif sürecinden piyasaya sürülmesine kadarki her türlü aşamayı kapsamaktadır. İyi bir yapım süreci yapılmak istenilen işe hayat verecek ve hayat kurtaracak kadar etkili bir süreçler bütünüdür.
Kameranın icadına dayandırabileceğimiz bu hizmet, teknolojiyle gelişen sinema dünyasının ilk zamanlarından bu yana temel taş olarak varlığını korumaktadır. İlk başta sinema sektörünün olmazsa olmazı olarak görülen bu hizmet ve şirketleri gelişen teknoloji ve medya araçlarıyla birlikte alanını genişletmiştir. Ne sadece sinema ne sadece radyoyla sınırlı kalan bu sektörel gelişim gün be gün genişleyerek yetki alanını büyütmüştür. Bu gelişiminden kaynaklı bu hizmetin kapsamını yalnızca finansal ya da sadece sanatsal olarak göremeyiz. Tüm bunların bir bütün olduğunu bilip ona göre prodüksiyon hizmeti almalıyız.
Prodüksiyon, yapılacak işin fikrinin doğuşundan, senaryonun hazırlanmasına, kast ve mekan seçimine, tasarımların planlamasından teknik ekip ve ekipmanın belirlenmesine kadar her şeyi içeren ve riskleri minimuma indirmeyi içeren bir dizi faaliyetten oluşmaktadır. Kısaca bu hizmetler sanatsal bir kurguyu gerçeğe dönüştürme sürecidir.
Prodüksiyon, medya araçlarını yoğun şekilde kullanarak tanıtıma yönelik çalışmalar yapan da bir alandır. Hedef kitleye ulaşma noktasında elzemdir ve neredeyse gündelik hayatımızda karşılaştığımız tüm televizyon, dizi, film ve reklam yapımları bu yapım hizmetinin ürünüdür.
Tanıtım Filmi Prodüksiyonu
Tanıtım, kitlenin belirli bir konuda aydınlatılması, bilgi eksikliğinin giderilmesi ve bilgi aktarımı olarak açıklanabilecek bir kavramdır. Tanıtım faaliyetleri belirli konularda ihtiyaç duyulan bilgi eksikliğinin giderilmesinde önemlidir. Görebilmek bilmekle ilişkilidir ve bilen kişi yeni şeyleri keşfetmeye başlayacaktır. Bu noktadan baktığımızda da tanıtım filmleri, bir şirketin, bir ürünün ya da bir hizmetin tanıtımını yapmayı amaç edinen içeriklerdir. Tanıtım filmi prodüksiyonu ise bu içerikleri ivedilikle planlama, organizasyon ve uygulama sürecidir.
Tanıtım filmlerinin prodüksiyon sürecinde ihtiyaç analizi ve hedef belirleme ilk önemli kural olarak karşımıza çıkmaktadır. Verilmek istenilen mesajın amacı ve hedeflerin doğru şekilde belirlenmesi gerekmektedir. İkinci olarak amaç ve hedefler doğrultusunda belirlenen kriterlerin senaryolaştırılması gerekmektedir. Bu aşama film içerisinde kullanılacak görüntüleri, diyalogları ve kurguyu içermektedir. Tanıtım filmi yapımının üçüncü aşamasında planlama ve hazırlık gelir. Bu aşamada uzman ekip çekimlerin yapılacağı mekanları, zamanı, kastı ve ekipmanı hazırlamaktadır. Set tasarımı, kostüm ve makyaj gibi detayların belirlendiği bu aşamada ayrıca bütçe planlaması, gerekli izinlerin alınması ve lojistik düzenlemelerin yapılması gibi işlemler de yapılmaktadır.
Bir sonraki aşama olan dördüncü aşamada gerçek çekimler yapılmaktadır. Teknik ekip ve ekipmanlarla gerçekleşen bu aşamada görüntü kalitesi, ışıklandırma, ses ve diğer teknik detaylarla ilgilenilmektedir. Çekimlerin tamamlanmasından sonra beşinci aşama olan post-prodüksiyon aşaması gelmektedir. Gerekli düzeltmelerin yapılmasıyla tanıtım filmi tam anlamıyla profesyonel bir görünüm kazanarak akıcı bir anlatımla tamamlanır. Böylece tanıtım filmi son aşama olan dağıtım ve pazarlama aşamasına hazırdır. Bu aşamada hazırlanmış olan tanıtım filmi hedef kitleye ulaştırılmak üzere gerekli olan iletişim ve medya kanallarında yayınlanır.
Reklam Filmi Prodüksiyonu
Reklam filmi prodüksiyonu, bir markanın tanıtmak istediği ürün, hizmet ya da mesajını, satışları arttıracak ve markanın imajını güçlendirecek şekilde oluşturulan içeriklerdir. Bu içerikler genellikle televizyon, sinema, sosyal medya ve dijital platformlarda yayınlanmaktadır.
Tanıtım filmiyle benzer bir sürece sahip olan reklam filmi yapımı, briefing ve strateji belirlemeyle sürece başlamaktadır. Yapımın bu sürecinde marka ve reklam ajansı görüşme sağlayarak rekabet analizi ve mesajın iletişim stratejisini belirlemektedir. Ana fikir bu aşamada oluşmaktadır. Son aşama olan dağıtım ve pazarlama aşamasına kadar profesyonel bir içerik kazanan reklam filmi çok daha geniş kitlelere ulaşabilmesi açısından hazırlanarak gerekli platformlarda yayınlanır.
Kurumsal Tanıtım Filmi Prodüksiyonu
Kurumsal tanıtım filmi prodüksiyonu, kurumsal bir şirketin veya kuruluşun, değerlerini, hedeflerini ve yapmakta olduğu faaliyetlerini tanıtmak amacıyla oluşturulan film içeriklerinin sürecini kapsamaktadır. Filmler genellikle kurumsal şirketin web sitesinde, fuar etkinliklerinde, toplantılarda, konferans, lansman ve sosyal medya gibi platformlarda paylaşılmak üzere hazırlanmaktadır.
Animasyon Prodüksiyonu
Animasyon, görüntülere hareket kazandırılarak oluşturulan görsel bir sanat ve iletişim biçimidir. En basit tanımıyla obje ve grafik gibi unsurlardan oluşan canlı görsellerdir. Animasyon prodüksiyonu, projenin planlanma, geliştirilme ve uygulama aşamalarının tamamını kapsayan süreçtir.
Temel olarak üç ana aşamadan oluşan animasyon prodüksiyonun ilk aşaması olan pre-prodüksiyonda yapım öncesi detayları belirlenmektedir. Kitle analizi ve sektör analizi yapılarak elde edilen sonuçlara göre konsept oluşturulmaktadır. İkinci aşama projenin kararlaştırılan ihtiyaçlara göre senaryo yazımı ve dijital tasarım çalışmalarının yapılandırılmasıyla devam eder. Üçüncü aşama olan post-prodüksiyon aşamasında ise gerekli kurgu, montaj, müzik ve ses düzenlemeleri yapılarak eksikler giderilir. Böylece animasyon hedeflenen kitleye sunmaya hazır bir hale gelerek platformlarda paylaşılır.
TV Programı Prodüksiyonu
En yaygın iletişim araçlarından birisi olan televizyonun, seyir haline gelene kadar ki serüvenini anlatan süreçtir. Seyirciye aktarılacak olan programın amacı ve içeriği belirlendikten sonra program akışı oluşturularak detaylı bir plan hazırlanır. Mekan, çekim takvimi, teknik ekip ve ekipmanların ayarlanmasıyla çekimler yapılır ve post-prodüksiyon tamamlandıktan sonra yayına hazır hale gelerek izleyiciyle buluşturulur. Reklamlar, kampanyalar ve basın bültenleri kullanılarak izleyici kitlesine en iyi şekilde duyurulması sağlanmış olur.
Prodüksiyon Ajansı Hangi Hizmetleri Sunuyor?
Prodüksiyonun bir aşama değil bir süreç olduğunun altını çizmek gerekir. Bir kurumun, bir şirketin ya da büyümekte olan bir markanın gelişirken ihtiyaçlarının doğru şekilde belirlenmesi ve yönlendirilmesi gerekmektedir. Gelişim uzun ve önemli bir süreç olmasından kaynaklı projelerine özel bu hizmeti almalıdır. Tam olarak prodüksiyon ajansları da bu hizmeti verebilmek adına kurulan firmalar olarak karşımıza çıkmakta. Müşterinin ihtiyaçlarını belirleyerek hizmet veren ajanslar Tanıtım Filmi, Reklam Filmi, Kurumsal Tanıtım Filmi, Animasyon ve TV Programı Prodüksiyonu hizmetleriyle, proje yönetimi, kreatif tasarım, post-prodüksiyon işlemleri ve teknik ekip ve ekipman alanlarında yardımcı olmaktadırlar.
Proje Yönetimi
Belirlenen hedeflere ulaşmak için kaynakları etkili bir şekilde kullanmak çok önemlidir. Prodüksiyon ajanslarının sağladığı proje yönetimi hizmeti, projenin planlanmasını, uygulanmasını, izleyip eksikleri giderme aşamalarını kapsamaktadır. Ajanslar stratejik planlama, iletişim, risk yönetimi ve kaynak yönetimi yetilerini kullanarak müşterinin faydasına bir yol çizmektedir.
Kreatif Tasarım
Yenilikçi ve estetik odaklı bir yaklaşımla çözümler üretmeyi hedefleyen ajanslar, farklı disiplinleri kullanarak kreatif tasarımlar geliştirirler. Böylece müşterilerinin hedeflerine ve kitlesine en uygun ve akılda kalıcı şekilde ulaşabilmektedirler.
Post-Prodüksiyon İşlemleri
Post-prodüksiyon süreci genel olarak tüm süreci kapsayan bir aşamadır. Bitime yaklaşırken geçirilen tüm aşamaların sonucunda profesyonel niteliği kazandıran işlemler bu aşamada yapılmaktadır. Böylece yayınlanmadan önce detayları düzeltilen filmler en iyi haliyle kitleye sunularak hedefe ulaşmak için hazır haldedir.
Teknik Ekip ve Donanım
Prodüksiyon sürecinde teknik malzemeler ve işinde uzman kişiler en önemli donanımdır. Sürecin en başından en sonuna kadar tek tek geçilen aşamalarda en iyi sonucu alabilmek için gerekli teknik bilgi, beceri ve deneyime sahip bir kadroyla çalışmak gerekir. Bu ekip sayesinde projenin teknik gereksinimleri karşılanır, ekipmanlar en kreatif şekilde kullanılır ve teknik açıdan kusursuzluk hedeflenir.
Tek bir nokta yerine gelişim sürecinin tamamını kapsayan prodüksiyon hizmetleri, markalaşma yolculuğunun her katmanındadır. Markasını doğru ve köklü temellerle büyütmek isteyen tüm girişimcilerin önceliği teknik ekiple desteklendikleri, hedefleri için kendileriyle iletişim içerisinde bulunan, piyasayı kritik edebilen ve geleceğe hazırlayacak bir ekiple çalışması gerekir. Markanın geleceğini kendi gelecekleri kadar önemseyip, kreatif ve aynı zamanda güçlü bir prodüksiyon sağlayan ajanslar markanın değeri için en köklü yatırımdır.