Skip to main content

İletişim internet ile yeni bir boyut kazanır. Bir zamanlar iletişim kuramcısı Marshall McLuhan’ın telgrafın icadı ile ortaya attığı Küresel Köy düşüncesi de bugün internet ile gerçeğe dönüşen bir tahmindir. Fakat iletişim dünyasını bir köy haline getiren şey internetten ziyade onun ürünü olan sosyal medya platformlarıdır. Sosyal medya trafiğini arttırmanız da bu platformlarda sizleri daha görünür kılar.

Küresel köy; sınırların kalktığı, insanların dünyanın başka bir ucuyla iletişim kurduğu bir öngörüydü. Ama gerçek oldu. McLuhan’ın kabile, edebiyat, tipografik ve elektronik olarak dörde ayırdığı iletişim süreci şu an son evresinin gelişimlerini yaşıyor. Ancak elektronik son evre olmasına rağmen yeni bir iletişim çağının başlangıcıdır. İnternet ise bu çağın zirvesidir. İnsanların artık zamanlarının büyük bir bölümünü internette geçirir. Bu zamanın en fazla harcandığı yerler ise sosyal ağlardır. Çift yönlü iletişimin mümkün olduğu sosyal ağlar çeşitli uygulamalarla insanların ilgisini çeker, bir kullanım alışkanlığı oluşturur.

Klasik iletişim göndericinin mesajın bir kanal aracılığıyla alıcıya ulaşması biçimindedir. Fakat çift yönlü iletişimde alıcı yani kullanıcının de bu sürece dahil olma şansı vardır. Beğeniler, yorumlar, paylaşımlar kullanıcının fikirlerini internet aracılığıyla sunar. İnternet her şeye hızla ve kolayca ulaşılmasını sağlar. Bu özellikler iletişimde de vuku bulur. İnsanların yazılı, görsel, video içerikler paylaşarak dünyanın farklı yerlerindeki kullanıcılar da dahil olmak üzere pek çok kişiyle iletişim kurar.

İletişimin bu kadar çeşitlilikle kullanıldığı alanlar sosyal medya şapkasının altında toplanır. Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Pinterest, TikTok, Snapchat vb. gibi uygulamalar bu şemsiyenin altındaki grubu oluşturur. Bireysel olarak bu platformlara dahil olma şansı olduğu gibi firma ya da işletmeler de sosyal ağları kullanma imkanına sahiptir. Ancak bir işletmenin ve bir insanın sosyal medyaya bakışı aynı değildir. Üretici ve tüketicinin bu ağlara bakışının nasıl olduğuna bir bakalım.

İşletmeler İçin Sosyal Medyanın Önemi

İşletmeler için sosyal medyanın önemi

Bir işletmenin varlığını sürdürmesi için hedef kitlesine ulaşması şarttır. Ancak dijital pazarda hedef kitleyi bulmak kolay sayılmaz. Kitleler internettin çeşitli alanlarında yer alır, kendileri gösterir. İnternette kullanıcının her an her yerde olmak gibi bir becerisi vardır.

İşletmeler de kullanıcıların bu becerilerine uyum sağlamak için uğraşır. Marka hedef kitleye ulaşacağı her yerde sesini duyurmaya çalışır. Bu nedenle işletmelerin birçoğu dijital pazara adım attığında aynı zamanda sosyal medya platformlarına da adım atar. Sosyal ağlar işletmelerin tanınma ve satış yapma amacına hizmet eden araçlardır. Kitlelerin dağınık yapısına karşın sosyal platformlarla hedef kitleye ve daha fazlasına ulaşmak mümkündür. Üstelik ulaşılan kitlenin etkileşimi işletmenin performansına değer biçer.

Çift yönlü iletişimin olduğu sosyal araçlarda kullanıcının tepkileri işletmenin amacına etki eder. İşletmeler farklı platformlarda olası müşterilerinin karşına çıkar. Onlar tarafından tanınmaya başlaması işletmenin sosyal ağlardaki otoritesini arttırır.

İşletmenin ürün ya da hizmetlerini hem hedef kitlesine hem de bulunduğu platforma göre sunması onun kazancına katkı sağlar. Sosyal ağlar ile değişen tüketim alışkanlığına uyum sağlayan işletme kitlesini beslemek için üretim yapmaya devam eder. Dolayısıyla dijital pazarlama da işletme artı puan kazanır, tanınan kimliğiyle rakiplerinin önüne geçmeye başlar. Satışları artar, bu platformlar onun için bir mağaza haline gelir. Pazarlama çift yönlü iletişimin yıldızlı aracı olan sosyal medya trafiği ile de sağlanır.

Sosyal Medya ve Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Dijital bir pazarda bir markanın sürekliliğinin sağlanması için dikkate alması gereken bazı aşamalar vardır; araştırma, strateji belirleme, geliştirme, bağlanma ve ölçme. Bu aşamalar işletmelerin pazarı, hedef kitlesini ve rakiplerini daha iyi tanımasını sağlar.

Pazarlamanın sosyal medya trafiği üzerinden gerçekleştiği durumlarda da bu aşamalar geçerlidir. Ancak sosyal ağlarda yapılan pazarlama insana odaklanan bir yapıdadır. Kitlenin beğenileri, ilgileri, istekleri ile pazarlanacak olan ürün ya da hizmet belirlenir. Bunun sebebi bu iletişim ağında hâkim olan popülarite durumudur.

İnternet kimliklerin sergilendiği bir mekandır. Sosyal ağlar ise bu kimliklerin en fazla hayat bulduğu alanlardır. Kullanıcılar kimliklerini istedikleri gibi tasarlama hakkına sahiptir. İşletmeler ise kimliklerini en etkileyici ve kitleyi çekecek biçimde hazırlar. Bir kimlik furyasının gerçekleştiği bu mekanlarda pazarlamanın etkili olması için izlenen bazı stratejiler mevcuttur;

  • Aktif çift yönlü iletişim için etkinlikler düzenlemek,
  • Diğer sosyal platformları ile bağlantı kurmak,
  • İnsan odaklı hikayeler anlatan içerikler oluşturmak,
  • Hedef kitlenin hassasiyetlerine göre içerik üretmek,
  • Kişileştirilmiş içerikler ile kitlelerin ilgisini uyandırmak,
  • Kitleye eğlenceli içerikler sunmak, keyif duymasını sağlamak.
  • Kullanıcının etkileşimde bulunmasını sağlamak,
  • Markanın sosyal medyadaki imajını belirlemek,
  • Özgün içerik üretmek,
  • Sosyal ağdaki popüler kişileri marka elçisi olarak kullanmak,
  • Viral olan içeriklere uyum sağlamak.

Kitleleri işletmelere yöneltecek, ilgilerini canlı tutacak ve ürüne ihtiyaç duyuracak olan hamleler bu stratejiler aracılığıyla doğar. Böylece insanların sıklıkla kullandığı hatta bir noktada bağımlı olduğu platformlar pazarlama aracına dönüşür.

Sosyal Medya Trafiği Nasıl Arttırılır?

Sosyal medya trafiği nasıl arttırılır?

İnternette kullanıcıların dikkati dağınıktır. Çünkü birçok verinin barındığı bu ortama her saniye yeni veriler dahil olur. Kalabalık bir ortamın oluştuğu internette sosyal ağlar da bu kalabalığa yuva olur. Hal böyle iken kullanıcı ilgisini çeken içeriğe yönelir, o sayfanın trafiğine dahil olur. Farklı sosyal ağ platformlarında sosyal medya trafiği yoğunluğunu arttırmak, kullanıcı çekmek için yapılan hamleler işletmenin hesabını diri tutar;

  • Çeşitli etkinliklerle kullanıcıları trafiğe davet etmek,
  • Düzenli paylaşım ile takipçi olan kullanıcıların varlığını korumak,
  • Gönderilere bağlantı eklemek,
  • İş birlikleri ile çeşitli popüler kişiler üzerinden markanın reklamını yapmak,
  • İşletmenin web sitesinin linkini sosyal ağ uygulamalarındaki profil kısmına eklemek,
  • Kullanıcılar ile etkileşimde bulunmak; yorumlarını, mesajlarını cevaplamak,
  • Kullanıcının ilgisini çekmek için bilgileri infografik biçimde sunmak,
  • Kullanıcıların işletmelere ait gönderileri paylaşmasını sağlamak,
  • Paylaşım yaparken konuya dair ve kullanıcının gönderiye ulaşacağı hashtag kullanmak,
  • Platformların yapısına göre gönderi paylaşmak,
  • Popüler, kitle tarafından takip edilen influencer ve fenomenleri aracı olarak kullanmak,
  • Salt bilgi içeren paylaşımlardan ziyade eğlenceli paylaşımlarda bulunmak,
  • Rakip hesapları analiz etmek.

Trafik, işletmenin satış oranını ve bilinirliğini doğrudan etkiler. Bu yöntemlerin amacı trafikte bir artış yaşanmasıdır. Kalabalık internet ortamında markanın kullanıcıya ulaşması için önce trafik akışını sağlaması şarttır. Trafiğe katılan kullanıcılar markanın sosyal ağdaki faaliyetlerine katkıda sağlar. Ama bu trafiğin olumlu bir etkisi olması için çalışmaların doğru yapılması gerekir. Bunun için de profesyonel bir sosyal medya hizmeti şarttır.

Doğru Bir Sosyal Medya Çalışması Nasıl Olmalı?

Sosyal ağlarda yapılan paylaşımlar hesap sahiplerinin niteliklerine göre farklılık gösterir. Çeşitli platformlarda değişik özelliklerle sunulan gönderiler eğer bireysel ise kullanıcının isteği onları sınırlar. Fakat bir işletmeye ait olduğun da bazı dikkate alınması gerekilen unsurlar ortaya çıkar. Hedef kitle analizi sosyal medya trafiği için doğru bir çalışmanın ilk adımıdır. Paylaşılacak her gönderiye, atılacak her adıma hedef kitle karar verir.

Fakat doğru bir çalışma için hedef kitlenin dışında rakipleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Rakiplerin bugünü bir işletme için gelecekteki başarıyı ve hataları gösterir. Bu yüzden doğru bir çalışma için rakibi tanımak da önemlidir. Bu analizler bir araya geldiğinde doğru bir çalışmanın oluşması çok daha olasıdır. Doğru ve kaliteli bir çalışma sosyal ağda kullanıcıya sunulduğunda ise organik takipçilerin doğmasını sağlar.

Organik Sosyal Medya Takipçisi Nasıl Çekilir?

Kemik kitle markaların mevcut konumu koruyan, gerilemesine engel olan sadık kitledir. Bu kitle dijital pazarlamada da vardır. Markaların düzenli müşterisi olan kemik kitle aynı zamanda onların sosyal ağlardaki takipçisi olur. İnternetin insanlara armağan ettiği özelliklerden biri de bilgilerin takibini yapma imkanıdır. Sosyal ağlarda daha belirgin olan bu imkân takip et butonu ile sağlanır. Kullanıcı takip ettiği bir hesabın yaptığı her paylaşımı görür, attığı her adımdan haberdar olur, onun etkileşim davetlerine hızlıca ulaşır. Bunlar organik takipçilerdir. Gönderiye bir bağlantı aracılığıyla değil bizzat hesabın takipçisi olduğu için ulaşır.

Bir işletme ya da markanın sosyal medyada daha fazla organik takipçi çekmesi için yapması gereken hamleler trafiği sağlamak için yaptıklarıyla aynıdır. Çünkü trafiğe dahil olan kimi kullanıcılar takipçiye dönüşür. Dolayısıyla trafik için atılan adımlar takipçilerin artmasına da yardımcı olur.

Sosyal medya trafiği yoğunluğunun artması için izlenecek yolu internet kullanıcıları ilgileri, istekleri ile çizer. Bu trafiği hedef kitle oluşturur. Trafiği sağlamak için de hedef kitleyi tanımak gerekir. Yani sosyal ağlarda üretici ve tüketici birbirine bağlı olan iki öğedir. Küresel Köy’ün sınırlardan yoksun ortamında trafiğin artması için sosyal ağların yenilikleriyle uyumlu hareket edilir. Her yenilik hedef kitleyi yakalayacak, trafiğe dahil edecek bir yöntemdir.

Kaynakça:

Dijital Pazarlamada Marka Yönetimi ve Sosyal Medyanın Etkileri

Sosyal Medya Pazarlamasında Farklılaştırıcı Bir Unsur Olarak İçerik Yönetimi Konusuna İletişimsel Bir Yaklaşım

SOSYAL MEDYANIN TÜKETİCİ DAVRANIŞLARINA ETKİLERİ: TÜRKİYE’DEKİ SOSYAL MEDYA KULLANICILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

SÜRDÜRÜLEBİLİR SOSYAL MEDYA PAZARLAMASI VE SOSYAL MEDYA PAZARLAMASI ETKİNLİĞİNİN ÖLÇÜMÜ